ITK-päivät 6.-8.4.2011

Olimme muutama viikko sitten ITK-päivillä Hämeenlinnassa Virtuaalikoulu -tiimin kanssa (Minä, Eeva-Liisa ja Ellen).  Konferenssi oli varsin mielenkiintoinen tapahtuma ja kokosi tänä vuonnakin yli 1600 kävijää. ITK-päiviä on järjestetty jo 1990 lähtien ja päiville kerääntyy opetusalan ihmisiä ympäri suomea oppimaan uutta ja verkostumaan toisten opetusalan ihmisten kanssa. ITK-päivien sisältö liittyy vahvasti informaatio -teknologian hyödyntämiseen opetuksessa, pitäen sisällään esittelyjä teknisistä välineistä, hyvistä käytännöistä sekä erilaisista ongelmista ja niiden ratkaisuista. Vaikka teknologia on kehittynyt ITK-päivien alkuajoista huomattavasti, toistuivat samat teemat, ongelmat ja peruskysymykset tämänkin vuoden ITK-konferenssissa kuin mitä aiemmissa. Tästähän voisi tietenkin päätellä sen että vaikka teknologia ja välineet kehittyvät ei se itsessään tarkoita sitä että ongelmat poistuisivat ja toimintamallit muuttuisivat. Ehkä seuraaville ITK-päiville pitäisi pyytää luennoitsijoiksi psykologeja ja elämäntapaohjaajia jotka kertoisivat kuinka ajattelumalleja ja rutiineja muutetaan (näin kärjistetysti ilmaistuna)…

Itselläni tavoitteena oli osallistua mahdollisimman moneen luentoon ja käyttää aika ns. tehokkaasti hyödyksi. Luentojahan konferenssisa oli valtavasti, liittyen ohjelmistoihin, teknologiaan ja käytäntöihin. Ennen konferenssiin menoa, olin listannut itselleni ylös itseäni eniten kiinnostavat luennot joihin tarkoitukseni oli mennä, no lopputulos oli se että ehdin osallistua vain 5 luentoon (tosin yksi noista kesti 1,5h joten sen voisi ajatella vastaavan kahta luentoa). Luennot olivat kyllä mielenkiintoisia joten ehkä laatu korvasi määrän. Muutaman luennon missaaminen jäi kyllä vähän harmittamaan (mm. opettajan tekijänoikeusopas) mutta näin kaksi viikkoa konferenssin jälkeen alan pääsemään pikkuhiljaa jo asian yli (samoin kuin sen yli että missasin kojun jossa jaettiin stressipalloja).

Messuosastot
Konfrerenssi -tiloissa oli esitysten lisäksi tarjolla eri yritysten ja hankkeiden messukojuja joissa esiteltiin mm. tuotteita ja jaettiin esitteitä. Itselläni on jonkinlainen ”pakkomielle” keräillä (lue -> hamstrata) aina esitteitä, oikeastaan mistä tahansa asiasta, joten tälläkin kertaa esitteitä kertyi melkein kassillinen. Testatuista ja esitellyistä tuotteista eniten jäi mieleen Smartin uudet älytaulut, iPad ja 3D -televisio. 3D -televisio oli hieman pettymys, koska jostain syystä en saanut ihan niin vahvaa 3D:n vaikutelmaa kuin ehkä olisi pitänyt. Ehkä vaan katsoin sitten jotenkin vinossa televisiota tai sitten demo-elokuva ei ollut ihan paras mahdollinen 3D -vaikutelman havainnollistamiseksi.

iPad oli varsin hieno vekotin ja yllätti minut positiivisesti käyttönsä puolesta. Varsinkin nettisivujen selailu sujui miellyttävästi ja tekstin kirjoittaminenkin onnistui hyvin vaikka sitä onkin tablettien kohdalla jonkin verran arvosteluissa kritisoitu. Helposti voisin kuvitella ottavani mieluummin iPadin mukaan työmatkalle kuin kannettavan. Tai no ehkä mieluummin kummatkin, iPad tietojen tarkistamista ja sähköpostin lukemista varten, ja kannettava sisällön tuottamista varten (vaikka aika harvoin kannettavaa tulee mihinkään oikeisiin töihin työmatkoilla käytettyä).

Loppupäätelmä
Kaiken kaikkiaan konrefenssi oli varsin mielenkiintoinen ja hyödyllinenkin. Muutamia opittuja asioita pääsin hyödyntämään heti käytännössä takaisin töihin palattuani ja palaverit/keskustelut joita kävimme konferenssin ulkopuolella olivat varsin hyödyllisiä. Vaikka helposti ajattelisi että kyllähän palavereiden pitäminen onnistuu etänä ihan yhtä hyvin kuin face-to-face niin tämä ei kyllä pidä ihan täysin paikkaansa. Etäpalavereissa sisältö pysyy ehkä vähän liiaksi asiassa, eikä sellainen vapaa keskustelu onnistu ihan niin luonnollisesti kuin fyyisessä palaverissa (ja tunnetustihan uudet oivallukset ja ideat saavat alkunsa juurikin vapaassa keskustelussa).

Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä kaikille, virtuaalikoulukin hiljenee nyt viettämään lomia…

Mainokset

One response to this post.

  1. Posted by Eeva-Liisa Rasmus on 26.4.2011 at 8.46

    Kiitos Tero hyvästä koosteesta ITK-päiviltä! Täytyy kirjoittaa tähän aiheeseen liittyen vielä pieni artikkeli…

    Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: