Virtuaaliportaali

Etäopetuksen ja hankkeen sivusto – tärkeä työväline
Jo hankkeen suunnitteluvaiheessa oli selvää, että hanke ja etäopetus yleensä tarvitsevat oman sivuston. Sivuston suunnittelu ja rakentaminen oli ensimmäisiä konkreettisia asioita, joita Sápmi Miehtássa alettiin tehdä, kun hanketyöskentely aloitettiin. Sivuston tavoitteena on koota yhteen paikkaan informaatiota saamen kielen ja kulttuurin etäopetuksesta sekä siihen liittyvästä materiaalista niin opiskelijoiden kuin opettajienkin tarpeeseen. Sivustoa on viimeistelty ja uusia toiminnallisuuksia lisätty sitä mukaan, kun olemme huomanneet ne tarkoituksenmukaisiksi. Sivuston kehittäminen jatkuu edelleen koko hankkeen ajan ja sisältöä kehitetään entistä kattavammaksi niin opettajien kuin opiskelijoidenkin lähtökohdista käsin. Seuraava pieni askel sivuston kehittämisessä on kuvituksen lisääminen. Olemmekin jo sopineet kuvauspäivän, jolloin kuvaamme hankkeen markkinointimateriaalia varten ihmisiä erilaisissa saamenasuissa ja erilaisissa tilanteissa.

Virtuaaliportaali
Sivusto on jaettu kahteen osioon, kummallakin osiolla on oma uniikki ulkoasunsa ja sisältönsä. Virtuaalikoulu-osioon on koottu mm. etäopetuksen kurssitarjotin, koulutuskalenteri,  materiaalipankki sekä muuta hyödyllistä tietoa etäopetuksesta ja -opiskelusta. Sápmi Miehtá -osiosta puolestaan löytyy projektiin liittyvää tietoa sekä aineistopankki hankkeen yhteistyöverkostolle. Aineistopankin ansiosta liitetiedostojen lähettely sähköpostilla on jäänyt vähemmälle, kun ajan tasalla olevat dokumentit löytyvät kootusti yhdestä paikasta. Projektin kannalta tärkeitä dokumentteja ovat esimerkiksi projektin hallintaan liittyvät lomakkeet ohjeineen.

Osa portaalin sisällöistä on piilotettu vierailijoilta ja näihin osioihin pääsee käsiksi ainoastaan käyttäjätunnuksella. Esimerkiksi virtuaalikoulun materiaalipankki ja Sápmi Miehtán aineistopankki ovat piilossa vierailijoilta. Materiaalipankki sisältää tällä hetkellä äänitteitä, kuvia sekä erilaisia dokumenttipohjia esityksiä varten (esim. Powerpoint-esityspohjia).

Materiaalipankki
Materiaalipankin aineistot on tarkoitettu Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opettajille lähi- ja etäopetukseen.  Opettajat voivat määrittää lisäämälleen materiaalille haluamansa käyttöehdot, mutta varsinaista virallista lisenssijärjestelmää materiaalipankissa ei ole. Materiaalipankki helpottaa huomattavasti erilaisten aineistojen ja materiaalien jakamista opettajille paikasta riippumatta verrattuna aiempaan käytäntöön, jossa materiaalien jako on tapahtunut sähköpostin ja sisäverkon kautta. Myös kokonaisten kurssipohjien ja sisällön rakenteiden lisääminen materiaalipankkiin opettajien resurssiksi olisi varmasti opettajille avuksi ja helpotukseksi. Materiaalipankki on opettajien toiveesta suljettu ympäristö, koska siellä jaetaan ns. raakamateriaaleja, joiden ei ole hyvä päätyä sellaisenaan esimerkiksi opiskelijoiden käyttöön. Materiaalit päätyvät opiskelijoille ja avoimiin oppimisympäristöihin sellaisessa muodossa, että opettajakin on jollain tapaa läsnä.

Tekninen alusta
Virtuaaliportaalin teknisenä alustana on käytetty avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Joomla-sisällönhallintajärjestelmää. Joomlaan asennettiin monia lisäosia, joiden avulla portaaliin saatiin halutut toiminnallisuudet. Osaa lisäosista jouduttiin parantelemaan, jotta ne saatiin toimimaan suunnitellusti. Alun perin testasimme myös Drupal-sisällönhallintajärjestelmää, mutta päädyimme kuitenkin Joomlaan aiemmasta kokemuksesta johtuen sekä siitä syystä, että Joomla tuntui teknisesti helpommin lähestyttävältä.

Portaalin rakentaminen onnistui suhteellisen hyvin ilman suurempia teknisiä ongelmia. Jonkin verran haastetta oli sivuston kahdessa eri osiossa (virtuaalikoulu ja Sápmi Miehtá), joihin kumpaankin tuli tehdä omat toiminnallisuutensa. Eri osioiden piilotettujen alueiden käyttöoikeuksien kanssa painiskeltuamme sivusto kuitenkin saatiin halutunlaiseksi. Joomla osoittautui kaikin puolin hyväksi ratkaisuksi monimutkaisempienkin sivustojen rakentamisessa ja mikä tärkeintä – myös toimivaksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: